A legfontosabb árvíz utáni teendők a károk mihamarabbi elhárításához

Fontos a legnagyobb értékünk megfelelő biztosítása!2024. szeptember 25., szerda

A téma sajnos aktuális, a Duna magyarországi szakaszát éppen csak elhagyta az árvíz, rengeteg kárt hátrahagyva. Mire érdemes figyelni a kárkifizetésig, és mit tehetünk az árvíz levonulását követően fellépő fertőzések megelőzése érdekében?

Mit tegyünk az árvíz levonulása után?

„Az árvíz látható veszélyei mellett nem elhanyagolhatók a „láthatatlan” károk, így elsősorban a fertőzések, amelyek az árvíz levonulását követően lépnek fel. A legfontosabb teendő ezért az alapos fertőtlenítés. A víz által sodort hordalék, ürülék, állati tetemek miatt az árvízben nyüzsögnek a kórokozók. Ezek a víz elvonulása után visszamaradva és elszaporodva súlyos megbetegedéseket okozhatnak” – figyelmeztet Müller Cecília országos tisztifőorvos.

  • Az árhullám levonulása után első lépésként az érintett ingatlanok fertőtlenítéséről kell gondoskodni. A takarításhoz elegendők a hétköznapi fertőtlenítők, azonban fontos, hogy azok baktérium-, vírus- és gombaölő hatásúak legyenek. A talaj fertőtlenítése kizárólag akkor szükséges, ha szennyvíz öntötte el az udvart vagy más területet.

  • Az elöntött területekről származó vagy szennyezett vízzel érintkező zöldségek, gyümölcsök nem fogyaszthatók, sem nyersen, sem főzve.

  • Használjunk fertőtlenítő szappant. Ha nincs lehetőség a szappanos kézmosásra, alkoholos kézfertőtlenítők is megfelelnek.

  • A fertőtlenítő mosószerek magas hőfokon történő mosással kombinálva hatékonyak. Fehér ruhákat 2%-os hypós oldatba áztassunk be, színes anyagoknál pedig színvédő fertőtlenítőt használjunk.

Mi a teendő, ha kárunk történt?

  • Fontos ellenőrizni, hogy rendelkezünk-e érvényes lakásbiztosítással, amely kiterjed az árvízi károkra, beleértve az ingóságokat és melléképületeket is. Győződjünk meg arról, hogy a biztosítás díját rendben befizettük, mivel ennek hiánya esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítést.

  • Az árvízi károk bejelentését ne halogassuk, azonnal tegyünk lépéseket. Készítsünk listát és dokumentáljuk a sérült vagyontárgyakat fotókkal vagy videóval. A kártérítési igény elbírálásához ugyanis nagyon hasznos az állapotot – például az elázott tárgyakat, a betört víz magasságát – fényképeken rögzíteni. Ez megkönnyíti a későbbi ügyintézést.

  • A biztosítások egy része fedezi a takarítás és fertőtlenítés költségeit is, valamint lehetőséget biztosít előleg igénylésére a helyreállítás megkezdéséhez.

  • Amennyiben gépjárművünk is károsodott, ellenőrizzük, hogy a casco biztosítás fedezi-e az árvíz okozta károkat. Fontos, hogy a biztosító csak akkor térít, ha a szerződés díját időben befizettük.

Mire kell figyelnünk a kárkifizetésig?

A kár bejelentésétől számított öt napon belül a károsodott vagyontárgyakon csak olyan változtatásokat hajtsunk végre, amelyek a további károk megelőzéséhez, a kárenyhítéshez szükségesek.

Senkinek nem kötelessége védőgátat építeni a saját ingatlana és egy folyó közé, de ha az önkormányzat homokzsákos védekezést javasol, akkor a biztosító is elvárja, hogy ezt az ügyfél megtegye, ezzel minimalizálva a vízkárt.

Mire nem vonatkozik az alapbiztosítás?

Számos olyan kiegészítő szolgáltatás közül választhatunk lakásbiztosítás megkötésekor, amelyek nem részei az alapcsomagnak, de hasznosak lehetnek árvíz esetén is. Ilyen lehet például a kerti bútorokra vagy a kertben található dísznövényekre kötött biztosítás, bár ezeket is érdemes előre biztonságba helyezni, ha lehetőség van rá. Ha otthonunkban okos eszközöket használunk, különösen összetett rendszereket, mint egy okos riasztó, érdemes ezeket is bevonni a biztosításba.

 

Hasonlítsd össze a hazai biztosítók lakásbiztosítás-ajánlatait díjkalkulátorunkkal, és válaszd a számodra legmegfelelőbbet:

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.09.25
PoweredBy: SK Trend Kft