Csúcson az életbiztosítási tartalékok
2018. augusztus 11., szombat
Rekordmennyiségű magyar államkötvény van a biztosítók portfólióiban, amelyekben a külföldi befektetési alapok állománya is rohamosan növekszik. Az első negyedéves visszaesés után a második negyedévben már nőtt az életbiztosítások tartaléka, s június végén 1933 milliárd forintos új rekordon állt a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint – írja a Világgazdaság.
 
A befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosításokban 1260 milliárd forint volt, ez 22 milliárddal több az első negyedévinél, s megközelíti a tavaly év végi rekordot.
A hagyományos életbiztosításokban lévő megtakarítás bő 6 milliárd forinttal 672,8 milliárd forintra hízott. A növekedésben nemcsak a befizetések és az árfolyamhatások játszhattak szerepet, hanem az is, hogy egyre több a jövedelemadó-kedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítás, a visszaigényelt közterhek döntő részét pedig a második negyedévben írják jóvá az ügyfelek számláin.
A nem életbiztosítások tartalékai is nőttek a második negyedévben, körülbelül 8 milliárd forinttal 548,9 milliárdra, ami szintén történelmi rekord.
Hosszú éveken át a nem életbiztosítási tartalékok hagyományosan az első negyedév végén tetőztek, sokan fizették be ugyanis az éves biztosítási díjukat az esztendő első hónapjaiban. Egyre több azonban az olyan biztosítás, amelynek az évfordulója nem január 1. – 2010 óta például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoké is az év bármely napjára eshet –, így a díjbevételek is egyenletesebben folynak be a biztosítókhoz.
Az összesen 2856,8 milliárd forintos forrásuk több mint kétharmadát belföldi eszközökben tartják a piaci szereplők, ezen belül a magyar állampapírok volumene a legnagyobb. Június végén 1161,3 milliárd forintnyi államkötvény volt a biztosítók portfólióiban, ez történelmi rekordnak számít, mellette 77,2 milliárd forintnyi kincstárjegyet is felhalmoztak. A többi kötvény- és jelzáloglevél-állományt folyamatosan építik le, kevesebb mint 115 milliárd forintot tartanak nem az állam által kibocsátott hazai hitelpapírban, ami tízéves mélypont.
A hazai részvények mennyisége kisebb mértékben nőtt, a befektetési jegyeké viszont csökkent, s ismét 500 milliárd forint alá került. Bankbetétben 135,8 milliárd forintot tartottak a fél év végén a biztosítók (ez nagyjából átlagos összegnek számított az elmúlt években). Egyéb pénzügyi eszközökbe 192 milliárd, nem pénzügyi eszközökbe pedig csaknem 56 milliárd forintot fektettek be a piaci szereplők.

Forrás: Biztosítási szemle
 


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft